Klik hier voor data van open ateliers

 

STIPENDIUM ATELIER
Het stipendium voor talentvolle academie verlaters is sinds 2007 verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De Dooyewaard Stichting stelt hen in staat een brug te slaan tussen de opleiding en de eigen toekomstige maatschappelijke positie. Er wordt optimale inzet verwacht. De Selectie Commissie bestaat uit personen uit de top van de HKU, onafhankelijke gast curatoren en personen uit het bestuur van de Dooyewaard Stichting. Lees meer…..

 

ATELIER MONDRIAAN

Een aantal jaar geleden kocht de Dooyewaard Stichting een perceel met daarop drie oude ateliers een een stenen huis. Niemand heeft aanvankelijk de connectie gelegd met Piet Mondriaan. …  Lees meer…..

 

ATELIER HART NIBBRIG
Dit atelier werd gebouwd in 1902 in Laren en is het voormalige atelier van de kunstenaar Hart Nibbrig. Het is het enige bewaard gebleven losse atelier uit de tijd van de schilderstraditie Mauve. Rond 1924 werd het pand verplaatst door Lohman naar het perceel aan de Schapendrift in Blaricum. Lees meer…..

 

LA PETITE ESPINETTE
Dit tuinhuisje werd rond 1907 gemaakt door de Blaricumse timmerman Kok voor een perceel nabij de Torenlaan tegenover de huidige Prof. van Reeslaan. In 1922 werd het plank voor plank uit elkaar gehaald en aan de Schapendrift weer opgebouwd. Het is een houten hut met pannen dak, ofewel  -in het Belgisch- een ‘espinette’. Lees meer…

 

ATELIER DE GORS 

Dit was het tweede atelier dat de Dooyewaard Stichting aankocht. In oorsprong een oude weverij midden in de dorpskern dat werd verbouwd tot atelier met aparte woonruimte. Het atelier is vanaf 2015 verbonden aan de Gerrit van Houten Atelierprijs. Deze prijs is genoemd naar de Groningse schilder en tekenaar Gerrit van Houten (1866-1934) en is een nieuw samenwerkingsverband tussen twee gerenommeerde stichtingen die kunstprijzen…… Lees meer…… 

 

ATELIER BOB TEN HOOPE
In 2020 nam de Dooyewaard Stichting het beheer over van het originele Blaricumse atelier van schilder, tekenaar en etser Bob ten Hoope (1920-2014). Het atelier is gelegen aan de Eemnesserweg 26a Blaricum. In samenwerking met de stichting Vrienden van Bob ten Hoope zal een blijvende Nederlandse kunstprijs ingesteld worden ter nagedachtenis van de kunstenaar.

 

 

OORSPRONKELIJKE ATELIER VAN DOOYEWAARD
Van 1993 tot 2003 heeft de Dooyewaard Stichting gebruik kunnen maken van het oorspronkelijke atelier van Willem Dooyewaard aan de Gebroeders Dooijewaardweg in Blaricum. Dit atelier staat in de tuin van de in boerderijstijl gebouwde atelierwoning “De 7 Linden” waar de broers Jaap en Willem Dooyewaard decennialang woonden. Nu particulier bezit.

Schapendrift 2015

vAtelier Mondriaan in 2012