DE HART NIBBRIG PRIJS

Winnaar van de Hart Nibbrig Atelierprijs 2016 is Mark Outjers.
Atelier: Schapendrift 73 Blaricum.
www.markoutjers.exto.nl

 

Mark Outjers won in 2016 de Hart Nibbrig prijs; een nieuwe kunstprijs voor talentvolle kunstenaars die belangrijk zijn voor het Nederlandse kunstklimaat.
Mark stelt het atelier voor bezoekers open tijdens de atelierroute van Blaricum eind september en het landelijke atelierweekend in november.

 

Hart Nibbrig-Mark Outjers

Outjers: “Door de rust en het prachtige, altijd gelijkmatige licht dat in het atelier valt, heb ik perfect mijn ideeën kunnen uitvoeren. Ook aangevuld door indrukken van de omgeving. Soms letterlijk en soms figuurlijk. Mijn idee staat altijd vast voordat ik aan een doek begin. Maar het schilderen zelf brengt nog onverwachte verassingen. Een schilderij is een samenvoeging van meerdere ideeën: Daarom werk ik nooit minder dan 3 maanden aan een schilderij”.

 

Omschrijving werk (bron: www.haagsekunstenaars.nl).

Mark Outjers (Heerlen, 1967) werd opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en Ateliers Arnhem. Hij begon in het begin van de jaren negentig met boeken en tekeningen, collages en afwrijvingen. Zij dienen nog regelmatig als uitgangspunt voor de schilderijen die hij sindsdien maakt. Wat de tekeningen en de schilderijen met elkaar gemeen hebben zijn de onorthodoxe technieken en de aandacht voor de wisselwerking tussen (verf)huid en drager. Outjers staat met beide benen in deze tijd. Soms weet hij met een klungelig aandoend gebaar de toeschouwer zijn werk binnen te lokken om hem vervolgens met zijn technisch vernuft te overweldigen. Zijn haarscherpe observaties combineert hij met een haast Middeleeuws aandoende levensbeschouwing. Op het eerste gezicht lijkt het werk uit te gaan van de zichtbare werkelijkheid, maar bij nadere observatie blijkt dat de realiteit slechts wordt ingezet om met visuele middelen associaties te verwoorden die op geen enkele andere manier zijn uit te drukken.