HET DOOYEWAARD STIPENDIUM

 

 

 

Atelier adres: Fransepad 42 Blaricum.
Seizoen 2019-2020 is Robin Speijer de 25 ste! winnaar van het Dooyewaard stipendium. Aan het eind van het stipendium-jaar wordt het werk geexposeerd in galerie Pouloeuff in Naarden. www.galeriepouloeuff.nl.

Het Dooyewaard Stipendium is een Nederlandse kunstprijs voor postacademische talentontwikkeling en is al 24 maal uitgereikt aan een talentvolle jonge kunstenaar. De uitreiking vind elk jaar plaats- na zorgvuldige selectie – tijdens de eindexamen expositie Fine Art van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. De Stipendium winnaar ontvangt een werkbeurs en kan een jaar lang gratis wonen en werken in het Stipendium-atelier van de Dooyewaard Stichting. Het geeft de winnaar een kans in alle rust zijn of haar werk verder te ontwikkelen. Daarnaast kan de kunstenaar een brug slaan tussen de opleiding en de eigen toekomstige maatschappelijke positie, door het atelier open te stellen voor galeriehouders, verzamelaars en belangstellenden. 
In de afgelopen jaren is het Dooyewaard Stipendium met name een prijs geweest voor hedendaags teken -en schildertalent en is het voor vele jonge kunstenaars een springplank geweest naar een nationale en soms zelfs internationale carrière. Het Dooyewaard stipendium was van 1998 tot 2007 verbonden aan Academie Minerva Groningen.

TIEN JAAR SAMENWERKING MET DE HKU 
Expositie Locus Focus vierde in 2016 het tienjarige bestaan van een bijzondere samenwerking tussen de Dooyewaard Stichting in Blaricum en de afstudeerrichting Fine Art van HKU.

 

De winnaar van het Dooyewaard Stipendium 2018-19 voor talentvolle academieverlaters is bekend: Een vakjury bestaande uit Jorrit van Bavel, Lucy Kingma, Lieven Hendriks, Mariette Heyning en Barbara Houwers kozen uit 6 zeer talentvolle afgestudeerden de winnaar: Rachel van Vliet. De andere Laureaten waren: Jur de Vries, Naomi Mitsuko Makkelie, Johny Ceelen, Bart Bruijn en Maja Bolier. Rachel’s werkperiode in het Stipendium atelier in Blaricum begint in oktober 2018.

 

Rachel van Vliet wint het Dooyewaard Stipendium