OPEN ATELIERS VAN DE KOLONIE

De Nieuwe Kolonie met o.a de hut van Mondriaan is onderdeel van het Erfgoedfestival 2021 en opgenomen in diverse routes. Het festival is een samenwerking tussen musea en culturele instellingen.

 

ROUTES EN LINKS

 

 

 

 

OPENSTELLING 28 EN 29 AUGUSTUS. 
De Historische ateliers van de nieuwe Kunstenaars Kolonie in Blaricum zijn tijdens het erfgoedfestival exclusief geopend voor publiek op 28 en 29 augustus 2021.
Het terrein van de Kolonie is daarbuiten beperkt toegankelijk. In de ateliers wonen en werken kunstenaars en we respecteren hun privacy. Bezoekadres van de Kolonie met uitzicht op het Atelier van Mondriaan is Schapendrift 75 Blaricum!

 

GESCHIEDENIS
De Dooyewaard stichting Blaricum verwierf rond 2010 enkele historische ateliers/hutten (waaronder de hut van Mondriaan) en werd daardoor een Gooise Erfgoedinstelling. Middels een zorgvuldig restauratieproces heeft de Stichting de vroeg 20e-eeuwse buitenkant van de historische panden weten te combineren met moderne woon-werk ruimtes voor hedendaagse kunstenaars. Tesamen vormen deze ateliers de nieuwe Kolonie.

Tegen het eind van de 19e en doorlopend in de 20e eeuw trokken de dorpen Laren en Blaricum veel kunstenaars aan. Wat begon als entourage voor heide landschappen en boeren interieurstukken bleek een even aantrekkelijke bron van inspiratie voor nieuwe en zelfs avant-garde kunst. In één van de ateliers van de Dooyewaard Stichting uit 1905 heeft Piet Mondriaan gewerkt in 1916-1917, een cruciale periode in zijn artistieke ontwikkeling. Een ander atelier bleek het atelier te zijn van Larense School schilder Ferdinand Hart Nibbrig, wat later gebruikt is door Anna Sluijter.
Bezoekers kunnen een exclusief bezoek brengen aan de Hut van Mondriaan, het atelier van Hart Nibbrig, Atelier Espinette en Atelier Bob ten Hoope.
 
De ateliers zijn nu tijdelijke woon-en werkplekken voor geselecteerde kunstenaars. De ”Artist in Residence” zijn zelf aanwezig temidden van hun werk. 
Kijk hier naar “De Hut van Mondriaan verplaatst”.
 
De Kolonie-Dooyewaard Stichting Blaricum